Lappmögel -ett bra ord för årets värsta kladd

Äntligen en vecka med tid till trädgårdsarbete! Har varit så mycket annat senaste veckorna att jag kommit lite efter i mina planer. Och nu var tanken att jag skulle ta itu med allt som väntar där ute. Men i morse såg det ut så här.

IMG_4647

Snön bara vräkte ner hela förmiddagen. Nu har det övergått i lätt regn. Men marken är ännu vit, täckt i ett eländigt blött kladd. Inget som på något vis lockar till utearbete.

Det enda goda är väl att senaste natt ändå inte varit så kall som de föregående och mot slutet av veckan så pratas det om varmare och mera lockande väder. Men krokusarna i gräsmattan som blommade så fint igår, ser inte alls lika lyckliga ut idag.

IMG_4654

Men nog finns det ju saker att göra ändå. Jag borde så frilandsgurka, pumpa och squash. Skola om en massa fröplantor som står och trängs. Garaget ockuperas för tillfället av en ny blivande odlingsbänk som ännu borde strykas det sista med ”roslagsmahogny”-blandning. Dvs. en del kokt linolja, en del tjära och en del träterpentin. Inte vet jag hur bra det skyddar trädet i längden. Men den äldsta odlingsbänken är nu 4 år och har så långt klarat sig hur bra som helst. Så fortsätter måla alla odlingsbänkarna vart efter hand med samma blandning.

IMG_4662

Och om inte annat så kan jag alltid fortsätta läsa min för stunden absoluta favoritodlingsbok. The Market Gardener av Jean-Martin Fortier. Det här är ingen bok för den som söker vackra blombilder. Utan mera något av en lärobok med konkreta odlingsråd och tabeller.

Fortier har under dryga tio års tid drivit en handelsträdgård med direktförsäljning av grönsaker och helt livnärt sig på att med enbart handredskap effektivt odla en yta på 1,5 acre eller ca 6000m2. Det intressanta är också att den  odlingszon Fortier har i södra Quebec ganska långt borde motsvarar den som är här. Möjligen har han lite mera av ett inlandsklimat med varmare somrar och kanske kallare vintrar, men växtsäsongens längd verkar inte skilja allt för mycket. Det är givande att läsa om då så mycket böcker, program m.m. utgår från varmare klimat än jag har här.

IMG_4669

Även om han skriver ut perspektivet av en handelsträdgård så är mycket av de råd och tips han tar fram välfungerande också i mindre skala. Just genom att han utgår från att man jobbar med handredskap, utan traktor. En verkligt intressant bok som jag rekommenderar.

Det finns också en ganska välutvecklad hemsida (LÄNK) och om man söker på ”The Market Gardener” på YouTube så hittar man flera föreläsningar med Fortier från olika tillfällen.

IMG_4648

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s