Läget just nu

Var ute och fotade i går morse hur läget var i trädgården just då inför ett föredrag jag höll i går kväll. Tänkte att kanske ni här också vill se hur saker ser ut nu.

På vinden håller bordet att helt svämma över av frösådder. Tomatplantorna är knubbiga och fina, men borde ändå skolas om ganska snart. Skolade om en del redan men sen fanns det inge utrymme kvar att sälla fler krukor på, så dryga hälften står ännu i pluggarna där de blivit sådda.

IMG_4580

Löken jag sådde har grott väldigt dåligt, bortsett från salladslöken som nu också den borde skolas om. Men nästan inget av den andra löken har velat bli till nå. Vet inte var felet är, handlar det om frökvalité, jordkvalité eller bristande omvårdnad?

IMG_4576

I växthuset står en hel del sådder redan. De flesta i styroxlådor som jag tänker att ger ett visst skydd kalla nätter. Senaste tiden har det varit ganska milda nätter, men i natt kröp nog termometern ner till en -2 grader. Men det här är köldtåliga växter, så de verkar inte ha tagit nått problem av det.

IMG_4569

I växthuset så gror nu också kålen så jag sått där. Verkar inte ta nå som helst bekymmer över varken de småkalla nätterna eller att det kan bli ganska varmt på dagarna i växthuset om solen tittar fram.

IMG_4573

I kallbänken i växthuset är jordtemperaturen ungefär en +4 – +5 grader. Det här var varmbänk ifjol, och här är nu den fluffigaste och trevligaste jorden man kan tänka sig. Tror att strukturen har hjälpt den att värmas så snabbt. Sådde in bänken med en massa olika bladgrönsaker och rädisor för två veckor sen. Och även om det sedan dess har varit några rejäla köldknäppar så gror nu både rädisor och Mizuna här. Mizuna är en asiatisk kålväxt som kan ätas som sallad. Och just den här tiden av året är den på grund av sin köldtålighet helt fantastisk. Snabbt växer den också och mycket ger den per planta under en lång period.

IMG_4571

I varmbänken är det också på gång. Kanske inte så snabbt som jag hade hoppats, genom att bädden ju tappade sin värme lite onödigt snabbt och sen var det också köldknäppen med -14 grader för drygt en vecka sedan som fick mycket att stanna av. Potatisen tog också skada då och frös i topparna. Men både salladen och det andra bladgröna och potatisen ser ut att nu vara på gång på riktigt igen. Och bädden i sig har tydligen fått en ny liten skjuts av solvärmen de senaste dagarna och håller nu en bit ner i bädden ca + 12 grader dygnet runt , det efter en bottennotering på + 7 grader. +12 är i sig inte jättemycket med i kombination med varmare väder och lite sol nu som då så ger det växterna ändå helt bra förutsättningar. I påskhelgen åt vi de första små bladen av färsk sallad på smörgås. Så otroligt gott!

IMG_4577

Tog bort halmen ovanpå vitlöksbänken utomhus och hittade att det var redan på gång. Några toppar nog lite frostnupna. Men såg helt bra ut.

IMG_4583

Har också i övrigt krattat bort halmen som legat på odlingsbäddarna över vintern. Halmen isolerar så bra att solen vill inte riktigt komma åt att värma jorden om den ligger kvar. Har tänkt täcka över hela grönsakslandet så att temperaturen kommer ännu lite mer igång. Fast har inte riktigt kunnat besluta mig för om presenningar eller fiberduk skulle vara bättre. Så ännu har varkendera kommit på plats.

Under glasfönstren på bänken uppefter granhäcken värms jorden lite snabbare. Och jag hoppas kunna plantera ut en del av plantorna som står i växthuset inom par veckor. Ska se hur långe jag orkar hålla mig.

IMG_4585

I köksfönstret och under lampor i badrummet har chilin börjat blomma. Har aldrig tidigare haft så stora chilin så tidigt. Skyller allt på bokashijorden. Den måste vara näringsrik så som de här vuxit. Och nu borde de planteras om igen, för burkarna är på nytt för små. Är så roligt då det är på gång!

Annonser

En reaktion på ”Läget just nu

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s