Såkalender

Nu är fröbeställningarna äntligen insända efter mycket grubblande, analyserande och läsande. Trädgården är aldrig så underbart frodig, välväxande och vacker som just då man gör fröbeställningarna.  Allt är möjligt. Vädret underbart. Tiden och orken omåttlig. Inga skadeangrepp. Allt bara växer och producerar. Ni skulle bara veta hur fin min trädgård ser ut nu…i fantasin.

Men nu är det bara att vänta på att alla frön ska anlända och jag får sätta igång våren. Samtidigt som snön dräller ner där ute. (”Du ska inte tro det blir so-o-mmar, ifall inte nån sätter fart..”)

IMG_3274

Kronärtskocka

Under tiden har jag nördat in mig på att göra en såkalender. Denna gång en digital en. Nu är den inte fullständig. Den kommer antagligen att förändras då verkligheten kommer emot. Och sedan har jag kanske tänkt fullständigt fel på en del ställen. Kommentera gärna i så fall. Jag tror att delad kunskap är dubbelkunskap, typ.

 

 

Kalendern är anpassad för mig i finsk odlingszon 3 (motsvarar svensk zon 4-5). De utrymmen jag har att tillgå, är ett 15 gradigt vindsutrymme med lysrör för uppdrivning av plantor. Kallväxthus med två odlingsbänkar, där jag brukar anlägga en varmbänk i ena odlingslådan i månadsskiftet februari/mars och ha den andra som kallbänk, senare planteras tomater och gurkor i bänkarna. Ett antal kallbänkar ute med glasfönster och odlingsbäddar. Har inte mätt den totala ytan grönsaksland, med kanske en 100 kvadrat i grova drag.

Som sagt kommentera gärna.

IMG_0780

18 reaktioner på ”Såkalender

 1. Hej, möjligen är jag ute och cyklar men jag ser inga händelser i din kalender. Dessutom står det att jag inte är behörig att se händelser. Trist om du inte får några kommentarer 😉

  Gilla

 2. Trevligt med konkreta tips när det är dags att så i zon 3 där jag också befinner mig.
  Ett litet språkligt påpekande bara: Sallad är en maträtt. Det vi sår i landet heter sallat.

  Gilla

 3. Bra med förhandsplanering. Såddförhållande underlättar. Jag brukar anteckna bl. a sådatum, groningsdatum och omskolningsdatum.

  Gilla

  1. Jo, absolut bra med planering. Jag ska själv försöka få antecknat just de uppgifterna i år också. Jobbigt att uppfinna hjulet igen och igen.

   Gilla

 4. Hej, kanske du redan gjort detta men det skulle vara intressant att höra kommentarer om fjolårets såtider. För tidigt/för sent??

  Gilla

  1. Har funderat skriva ihop nått och sätta in årets såkalender. Kommer nog bara jobbet och livet ger lite tid över till att få ihop det. =)

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s