höstmys

Plockade av alla bönor från bondbönorna här om kvällen. Bondbönor är trevliga, de är säkra och trogna. Många andra grönsaker har klagat på vädret i sommar, medan bondbönorna verkar inte ha brytt sig. De har växt så det knakat och en del bönskidor var upp till 30cm långa med 4cm stora bönor inuti.

Bönorna förvällde jag sen i lättsaltat vatten par minuter. Sedan ska de ytterligare skalas. Det är ett litet pill. Men går ändå ganska lätt då man kommer på tekniken. Med brasa i spisen och intressant radioprogram att lyssna till var det ett hur trevligt som helst en gråruggig förmiddag som igår. Så nu har jag bondbönor i påsar i frysen att sätta i vinterns grönsakswokar. Jättegott och nyttigt.

Tomater på tork

Nu börjar tomaterna mogna och samlas vart efter hand i skålen i köket. Och plötsligt flyger eländiga små fruktflugor kring. De älskar tomater. Och en del tomater spricker p.g.a. temperaturskillnaden mellan dag och natt i växthuset. Och de är ju flugorna extra glada över. Har inte ännu tillräckligt för att kunna göra ett varv oljekonserverade tomater ( blir jättegott, recept HÄR ).

Men jag behöver göra nått av alla tomater före flugorna tar dem, så jag skivade ett antal och satte dem på tork. Torkade tomatskivor blir fantastiskt gott i pajer och om man lite blöter upp dem i omelett m.m. Har också läst att man kan torka dem nästan helt torra, ska vara lite sega ännu, och sätta dem i en glasburk med god olja och kryddor. Borde kanske testa det med en del i år. Ifjol torkade jag dem helt torra (måste svängas ett varv i torken så inte klibbar fast i torkollorna) och förvarade dem i en burk på köksbänken tills de tog slut på vårvintern. Är roligt att ha egna tomater att ta till på vintern och inte helt vara beroende av importerade tomatprodukter.

Gick ut med kameran en sväng. Efterlängtade blommor har i sista stund börjat visa sig. Majsen har honblommor. Tror ni de hinner före frosten tar dem? Har aldrig haft majs tidigare så jag vet inte hur lång tid de ännu skulle behöva.

Daliorna och liljorna börjar nu äntligen blomma. Har en del daliarötter nu för tredje året. Men jag vet fortfarande inte vilken färg de har. De har aldrig hunnit blomma. Just de ser inte ut att hinna i år heller. Måste nog försöka driva dem tidigare nästa år.

Passionsblomman har tagit sej och nu blommar den för fullt. Den tar jag in till vintern och förvarar i ett fönster på vinden där det är svalt. Så har den klarat sig i fyra år nu. Har ofta fått stå ute över den första frosten utan att ta någon större skada. Den ser ofta halvdöd ut på vårvintern, men sen karpar den upp sig vart efter hand som ljust kommer.

IMG_3501

Var nöjd i helgen då hann göra en dörrkrans. Är roligt och välkomnande att mötas av en krans då kommer hem.

Och ännu blommar ringblommorna. Så fina!

IMG_3498

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s